Home Terug

12 Dec - Vredeslicht laat zich niet ophokken

De ceremonie van het overhandigen van het Vredeslicht vindt dit jaar digitaal plaats. Scouts en gidsen van over de hele wereld dragen al sinds 1985 het 'Vredeslicht' rond in de donkere dagen voor Kerstmis. Elk jaar wordt dat vlammetje aangestoken in de Geboortekerk van Jezus Christus in Bethlehem, van waaruit scouts en gidsen uit vele landen het verspreiden. Vrijwilligers van Scouts en Gidsen Vlaanderen trekken elk jaar naar Oostenrijk om er het licht van Bethlehem in ontvangst te nemen en voorzichtig mee te nemen naar ons land. 

Omdat corona de wereld nog steeds in haar greep heeft, is het dit jaar niet mogelijk om samen met scouts en gidsen uit andere landen naar Oostenrijk af te zakken. De ceremonie op zaterdagmiddag 12 december, waarbij het Vredeslicht wordt overhandigd, zal daarom digitaal plaatsvinden en is om 14:00 uur HIER online te volgen.

“This little Light of mine, I’m gonna let it shine”, zingen we elk jaar wanneerhet Vredeslicht aankomt in ons land. Dankzij dienstbaarheid zijn scouts en gidsen als het ware een levend vredeslicht dat het hart van mensen verwarmt. Zeker nu we dit jaar Kerstmis niet kunnen vieren zoals we gewoon zijn dat te doen. Toch blijft het vlammetje waken. 

Vanuit Scouts en Gidsen Vlaanderen nemen we deel aan dit zingevend ritueel: als actief pluralistische jeugdbeweging maken we - zonder een geloof of beleving op te dringen - plaats voor levensbeschouwelijk aanbod naar kinderen en jongeren. Er is in die geest ruimte voor alle overtuigingen. Het Peace Light is een wereldwijde traditie binnen scouting met een warme boodschap die over levensbeschouwingen heen begrepen wordt, ook al is deze viering vanuit één specifieke religie opgezet.

Het Vredeslicht, dat normaal op 21 december in Antwerpen op Het Scoutshuis zou worden doorgegeven aan bisschop Bonny, zal nu in een beperkt gebeuren doorgaan.  

Let it shine, let it shine, let it shine!


communicatie@scoutsengidsenvlaanderen.be