Home Terug

Nieuws Archief

29 Jan - Nieuwe afspraken jeugdwerk pas vanaf maandag

Het aangekondigde perspectief met nieuwe regels voor plus & min12-jarigen vraagt alweer even geduld.  Aangezien het ministerieel besluit hierover pas vanaf maandag ingaat, kunnen activiteiten met leden ouder dan 12 dit weekend nog niet plaatsvinden. Leden t.e.m.

26 Jan - Herschikking van regels voor kinderen en jongeren

Het overleg van de ministers voor sport, onderwijs en jeugd stelt een aantal herzieningen voor die kinderen en jongeren globaal meer bewegingsruimte geven. Scouts en Gidsen Vlaanderen is tevreden met deze wending, ook al is het even slikken voor onze jongste leden en moet nog een puzzel van praktische vragen en antwoorden worden gelegd. We zijn alvast blij dat leidsters en leiders in onze jeugdbeweging het vertrouwen genieten om activiteiten te mogen aanbieden. 

28 Jan - Scouting & guiding genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

De wereldorganisaties van scouting en guiding zijn samen genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede 2021. Solveig Schytz, Noors liberaal parlementslid, draagt beide bewegingen voor als “sterke spelers in vredesopbouw”. “Hun methode empowert meer dan een eeuw honderden miljoenen jongeren om bij te dragen aan een duurzame cultuur van solidariteit en dialoog, in hun lokale gemeenschap en ver daarbuiten“, zo stelt zij.

22 Jan - Scouting blijft (op halve kracht) actief

Er komen na afloop van het overlegcomité op 22 januari geen wijzigingen aan de huidige regels voor het jeugdwerk. Dit betekent dat Scouts en Gidsen Vlaanderen verder activiteiten kan aanbieden voor leden tot en met 12 jaar, ook tijdens de krokusvakantie. Het is daarbij belangrijk dat dit gebeurt in goed overleg met de lokale overheden. Deze kunnen immers altijd beslissen om plaatselijk bepaalde maatregelen strenger toe te passen als daar gegronde redenen voor zijn.

02 Jan - Radio NRJ gooit studiodeuren open voor scouting

RadiHO gaat nationaal! Na een geslaagde editie van RadiHO in augustus, gaan we deze maand opnieuw de ether in, maar dan op NRJ, mediapartner van Scouts en Gidsen Vlaanderen voor dit unieke project; met Leen Gijs on air als host & DJ ...

16 Oct - Foto's beveiligd online?

Een reportage van Pano op één bij VRT (woensdag 16 oktober) behandelde het fenomeen van foto's met kinderen en jongeren die niet-bedoeld en ongewenst circuleren op internationale sites. Soms belanden ook beelden van Vlaamse jeugdkampen of sportclubs op dergelijke criminele buitenlandse websites. Mede geholpen door recente wetgeving en richtlijnen rond GDPR, is leiding zich bewust van mogelijke gevaren op het internet en vertrouwd met nodige zorg voor bescherming van privacy van leden.

14 Dec - Praat erover met wie erover kan meepraten

PERSBERICHT Scouts en Gidsen Vlaanderen en JAC (jongerenaanbod van het CAW) slaan de handen in elkaar. Samen willen ze het mentaal welzijn bij jongeren bespreken en versterken. Woensdag 16 december en vrijdag 18 december organiseren ze een live Q&A op sociale media waarbij professionele hulpverleners live in gesprek gaan met jongeren. 

12 Dec - Vredeslicht laat zich niet ophokken

De ceremonie van het overhandigen van het Vredeslicht vindt dit jaar digitaal plaats. Scouts en gidsen van over de hele wereld dragen al sinds 1985 het 'Vredeslicht' rond in de donkere dagen voor Kerstmis. Elk jaar wordt dat vlammetje aangestoken in de Geboortekerk van Jezus Christus in Bethlehem, van waaruit scouts en gidsen uit vele landen het verspreiden. Vrijwilligers van Scouts en Gidsen Vlaanderen trekken elk jaar naar Oostenrijk om er het licht van Bethlehem in ontvangst te nemen en voorzichtig mee te nemen naar ons land. 

06 Dec - verbonds(be)raad 5 december ’20

Zaterdag 5 december 2020: een winterse dag als (g)een andere waarop alle DC’s, gouwverantwoordelijken en verbondsleiding online verzamelden. Om de pedagogische en organisatorische koers van onze jeugdbeweging te bepalen. Om zich op te warmen aan verbondenheid met elkaar in scouting. Een soort groepsraad dus, maar dan voor het hele verbond, goed voor nu 84.500 leden en leiding in 500 groepen.

01 Dec - scouting zoals het is tot 15 januari

Tot en met vrijdag 15 januari 2021 blijven de huidige jeugdwerkregels gelden. Dit wil (samengevat) zeggen dat voor leden tot 12 jaar scoutsactiviteiten kunnen aangeboden worden volgens de voorgeschreven regels. Met leden ouder dan 12 jaar mogen geen activiteiten worden georganiseerd.