Op vrijwillige voeten

02/2011
Over een vrijwilligersbeleid en hoe dit opzetten

Een vrijwilligersbeleid is een plan dat je als groep of ploeg hebt over hoe je omgaat met je vrijwilligers (leiding, oudercomité, gouwmedewerkers, ...). Dit hoeft niet ingewikkeld of groots opgezet zijn, maar het is belangrijk om er af en toe bij stil te staan.

We vertrekken vanuit een eenvoudig model dat de stappen aangeeft die een vrijwilliger doorloopt binnen je groep, district, ploeg,...  We zien dit als een cyclus waarbij een vrijwilliger na afloop van de ene functie kan overstappen naar de andere functie of zich kan verbeteren in zijn huidige functie.

In de brochure wordt elke stap in dat model kort toegelicht en we geven je telkens een aantal richtvragen om zelf mee aan de slag te gaan.

Aansluitend op de brochure ontwikkelden we een bordspel dat je doorheen die vrijwilligerscyclus leidt. De onderdelen van dat bordspel kan je hieronder downloaden of je kan een exemplaar uitlenen via structuren@scoutsengidsenvlaanderen.be.

(V.U.: Scouts en Gidsen Vlaanderen vzw)

Download: